PROGRAM za datum :: 17/04/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 17/04/2016, 17 : 30
Rečnik pesama na portugalskom jeziku

Seržio Godinjo, jedan od najvećih živih kantautora portugalskog jezika, izabrao je dvanaest pesama, svojevrstan vlasititi intimni itinerer kroz muziku portugalskog govornog područja

Snimanje radijskog programa Disko 3000 Trećeg programa Radio Beograda uživo
Razgovor vode: Bojan Đorđević i Andre Kunja. Rečnik pesama na portugalskom jeziku je projekat Centra za portugalski jezik – Instituta Kamoiš u Beogradu.

Može li se u jednom satu muzike sažeti istorija pesama napisanih na jednom jeziku? Ovo pitanje bez odgovora poslužilo nam je kao povod da, po prvi put, ugostimo portugalskog muzičara Seržija Godinja u Beogradu. Sedamdesetjednogodišnji kantautor, čiji prvi album “Os sobreviventes” (Preživeli) je nastao još za vreme prethodnog režima, početkom 70-tih godina, retko kad odbija nove izazove. Ovog puta, podeliće sa nama svoj izbor od dvanaest pesama različitih muzičara portugalskog govornog područja i tako nam, na svoj način, ispričati istoriju muzike koja je stvarana na ovom transatlantskom jeziku. Razgovaraćemo sa njim i preslušati ovih dvanaest pesama – u KC Gradu čuće se glasovi Amalije Rodrigeš, Žuaa Žilberta i mnogih drugih, jer ćemo se otisnuti na put koje će nas odvesti i čudesnim stazama fada i bosa nove i mimo njih.

Pevač, tekstopisac, pisac, dramaturg, pozorišni i filmski glumac, reditelj… U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri koja i dalje traje nesmanjenom snagom, Seržio Godinjo je činio – i nastavlja da čini – baš sve, idući kudgod ga njegova bezgranična radoznalost povede. No ipak, nijedan od njegovih talenata nije mu doneo toliko priznanja i divljenja kao glavna osa njegove karijere: pisanje tekstova. Godinjovi tekstovi nisu samo osvedočeni klasici: oni su “muzička potka” života tri generacije poštovalaca koje spaja divljenje prema jednom od zaista malobrojnih ikona portugalske muzike.

Pored razgovora za radio koji će se održati u KC Gradu, Seržio Godinjo i njegov trio nastupiće na festivalu “Todo Mundo”, 19. aprila, u 21 čas, u studiju 6 Radio Beograda, na kocertu uživo koji će prenositi RTS 3, radio i televizija.

NAZAD