PROGRAM za datum :: 18/04/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 18/04/2016, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak – Otvoreno

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu zajedno sa arhitektima okupljenim oko Salona arhitekture* organizuje donatorsku večeru u KC Grad-u za decu u dečijim klinikama. Ova humanitarna akcija ima za cilj da podrži i osnaži projekat „Doktori klovnovi“ kojim se još od 2003. godine uspešno sprovodi terapija smehom u osam beogradskih dečijih klinika i šire. Cena bona je 150 dinara – za jedan bon možete dobiti jednu porciju.

Pozivamo vas da nam se priključite i darujete novčani prilog kao podršku humanom činu „Doktora klovnova“ okrenutom ka bolesnoj deci, njihovim roditeljima i lekarima.

*Salon arhitekture je najznačajnije i najstarije dešavanje o arhitekturi u Srbiji. Salon arhitekture još od 1974. godine organizuje Muzej primenjene umetnosti (MPU) iz Beograda. (foto: Nada Pleskonjić)

NAZAD
 
  Ponedeljak, 18/04/2016, 20 : 00 - 30/04/2016
Just Machine: Marko i Dragana Stojanović

Druga po redu izložba iz redovnog izlagačkog programa otvara se 18. aprila od 20 časova. Postavka instalacija i skulptura autorskog para Just Machine jednostavna nazvana Old Cameras upravo u osnovi ima upotrebu neispravnih starih analognih aparata, koji predstavljaju osnovni skulptorski materijal. Prvi stepen nastanka ovih skulptura i instalacija svakako je upcycle princip, prenamena predmeta koji su izgubili prvobitnu upotrebnu vrednost, u ovom slučaju, u umetnička dela: preko tristotine Praktika, Zenita i Kodaka, pažljivo sakupljanih i sklopljenih u celinu čine jedan narativ i sklop simbola subjektivne prirode. Kako autori navode: „...Svi radovi koji će biti izloženi su sami po sebi neka vrsta simbola koji određuju naše identitete.“
Takođe podlinija narativa očitava se i u poštovanju materijala, uslovno rečeno: jedna od skulptura jeste i krst kompletno izrađen od od foto-aparata brenda Zenit, a definicja zenita kao tačka nebeske sfere vertikalno iznad posmatrača i to je najviša 
tačka na nebeskoj sferi, koja je pritom različita za različite položaje posmatrača na Zemlji. Definicija pomaže u transponovanju preko oblika skulpture, mehaničkog materijala- aparata u nešto metafizičko.
Publika će do 30. aprila imati vremena da pogleda skulpture i instalacije na multimedijalnoj postavci, ali i ima interakciju sa njima. Nećemo otkrivati detalje interakcije kako bismo iznenađenje sačuvali za dan otvaranja.
Ova izložba je takođe deo programa meseca fotografije, prvog internacionalnog foto festivala koji se održava u Beogradu tokom meseca aprila.

NAZAD