PROGRAM za datum :: 14/06/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 14/06/2016, 18 : 00
Razgovori sa zajednicom: Nasilje ima lice

Jun „mesec ponosa“ simbolično nas obavezuje da nastavimo sa dobrom aktivističkom tradicijom i ukazujemo na položaj LGBT+ zajednice. Upravo zato junsko izdanje Razgovora sa zajednicom posvećeni su problemu nasilja kao (i dalje) gorućem problemu LGBT+ zajednice u Srbiji ali i svih njenih građana i građanki.

Ove godine navršava se 15 godina od organizovanja prve Parade ponosa u Beogradu. LGBT aktivisti i aktivistkinje nošeni talasom demokratskih promena organizuju prvu Paradu koja je ugušena u krvi i nasilju. 2004. godine Parada je otkazana zbog sukuba na Kosovu da bi 2009/11/12/13. godine bila zabranjena od strane države zbog njene nemogućnosti da se sukobi sa pretnjama nasilnika. Šta je bio razlog državnih zabrana, nikada nismo dobili/e odgovor.
Tokom 2010. Parada je održana uz ogromno nasilje oko nje, a protekle dve godine održana je uz enormne mere obezbeđenja.

Nekažnjivost nasilja onih koji prete i ugrožavaju živote građana/građanki Srbije nije očigledno samo na primeru nasilja nad LGBT+ zajednicom. Nije rešeno ni ubisto premijera Zorana Đinđića, niti ubistvo Vjerana Miladinovića Merlina, kao ni prebijanje na smrt glumca Dragana Maksimovića, Brisa Tatona, ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića.

Nereagovanje države na kršenje ljudskih prava u Srbiji je permanentno, a uz male pomake koji se uglavnom mogu sagledavati na nivou pojedinca/pojedinke, kultura ljudskih prava unutar institucija je na izuzetno niskom nivou. Jedan od poslednjih slučajeva nasilja koji je izazvao velike reakcije javnosti je rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

Zbog čega u Srbiji vlada kultura nasilja?
Zašto nema sistematskog odgovora države?
Šta sa sobom nosi nekažnjivost nasilja?
Da li možemo da stanemo na put nasilnicima?
Da li će sa ulaskom radikala i Dveri u Skupštinu održavanje ovogodišnje Parade ponosa biti (ponovo) dovedeno u pitanje - neka su od pitanja na koja tražimo odgovore u junskim Razgovorima sa zajednicom.

Učesnici/e:

- Dobrica Veselinović, Ministarstvo prostora
- Naim Leo Beširi, Institut za evropske poslove
- Kristina Kastelec, Da se zna
- Boban Stojanović, Parada ponosa Beograd

Dobrodošli/e !

*Razgovori sa zajednicom su serija razgovora o važnim temama koje se tiču LGBT zajednice iznutra. Parada ponosa Beograd razgovore organizuje jednom mesečno. Ukoliko imate neki predlog ili sugestiju koja bi tema mogla da se nađe u okviru Razgovora, pišite nam na bojana@parada.rs, preko naše FB stranice: https://www.facebook.com/parada.beograd ili sajta: www.parada.rs

NAZAD