PROGRAM za datum :: 19/06/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 19/06/2016, 20 : 00
Predstavljanje knjige Zaatar – Priče s Bliskog istoka

Za'atar je zbirka kratkih priča, inspirirana dugogodišnjim odlascima autora na Bliski istok, više puta i u ratnu Siriju odakle je pisao novinske reportaže.
„Autor razumije svijet o kojem piše i razumije njegovu složenost: najveća je vrijednost upravo u izostanku crno-bijelih prikaza i u pokušaju da se izbjegnu popularni stereotipi.“ -Ivica Đikić
„Između redaka se može iščitati piščev jasan humanistički i pacifistički stav, što pričama daje notu univerzalnosti.“ - Darko Milošić
„Hrvoje Ivančić prvi se put zatekao na Bliskom istoku prije dvanaestak godina vođen mladenačkom znatiželjom ali i aristotelovskom željom za znanjem. Ovaj mladi putopisac svjesno je zakoračio u nepoznato prihvaćajući život kao otvorenu knjigu i jednako promatrajući izazov prelaska ulice u svome rodnom Zaboku kao i vožnju neblindiranim transporterom od Damaska do Homsa. Ivančićeve priče grade napetost iz dvije perspektive:  jedna predstavlja gotovo luđačku smjelosti pojedinih protagonista – zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih – stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada – s  neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja.
Ivančić u ovoj zbirci teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice – ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.
Ivančićeve kratke priče, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju čitatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih događaja na Bliskom istoku i težinu jednom proživljenog, osobnog iskustva mržnje i ratnih razaranja.“ - urednik i izdavač Ivan Sršen, Sandorf.
Autor je objavio na stotine reportaža u tiskovinama poput Globusa, Novosti, Prizme, H-altera, ali i surađivao s TV kućama. Za putopis „Dunavski blues“ dobio je književnu nagradu Rikard Jorgovanić, a objavio je i roman „Samsara – put na Istok“. Za'atar mu je treća knjiga.
Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca.
Više o autoru na www.hrvojeivancic.hr
O knjizi govore urednik Ivan Sršen i autor Hrvoje Ivančić
Na promociji ćemo proći kroz same priče spominjući mjesta i događaje koji su inspirirali njihovo nastajanje. Dotaknuti ćemo se stanja u Siriji i slušati iskustva iz prve ruke.

NAZAD