PROGRAM za datum :: 28/06/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 28/06/2016, 19 : 00
Izmeštanje horizonta - Jovan Čekić

Pozivamo vas na razgovor o knjizi Jovana Čekića, filozofa i konceptualnog umetnika:
IZMEŠTANJE HORIZONTA.

Kroz niz tekstova koji kroz filozofsku lupu tumače filmove poput Melanholije Larsa fon Trira, F for Fake Orsona Velsa, Certified Copy Abasa Kjarostamija, i tekstova koji razmatraju odnos događaja i umetnosti, originala i kopije, o odsustvu mišljenja i "recikliranju aure", autor razmatra događaj unutar vlastitog ili nekog drugog vremena; čini se da opšta teorija događaja nije moguća, jer postoji bezbroj načina da se određeni događaj mapira. Možda je samo moguće praviti karte, na jedan način u filozofiji, a na potpuno drugi u umetnosti ili nauci. Preklapanjem različitih karata ocrtava se konzistencija sveta – ali samo na trenutak. Možda zbog toga više ne treba tragati za alternativnim prostorima, jer su oni odavno postali rezervati unutar kapitalističke mašine, već eksperimentisati sa realnim kao drugačijim modusima povezivanja sa svetom.

U razgovoru učestvuju:
- Miško Šuvaković, teoretičar umetnosti
- Ivan Milenković, filozof
- Obrad Savić, filozof
- Jovan Čekić, autor knjige i filozof
Detaljnije o knjizi i drugim FMKnjigama:
http://www.fmk.singidunum.ac.rs/izdavastvo/

NAZAD
 
  Utorak, 28/06/2016, 21 : 00
BALKAN MADNESS / flute edition

Aleksandra Kopić rođena je u Beogradu, 1990. gde je završila nižu i srednju muzičku školu „Mokranjac“. Osnovne akademske studije i master studije završila je na Akademiji umetnosti u Banjaluci, u klasi profesorke Laure Levai Aksin sa najvišom ocenom.
Nastupala je u koncertnim aktivnostima tokom školovanja kao solista, kamerni muzičar i član orkestra u mnogim značajnijim salama. Bila je aktivna učesnica mnogih majstorskih kurseva i radionica kod svetski priznatih izvođača – Laura Levai Aksin, Feliks Rengli, Ljubiša Jovanović, Tadeo Koeljo, Norbert Girlinger, Georgi Spasov…Bila je stipendistkinja fonda za mlade talente Opštine Savski venac grada Beograda. Dobitnica je priznanja za doprinos kulturi i umetnosti u Republici Srpskoj. Bavi se izučavanjem modernog stvaralaštva sa prostora Balkana i premijerno je izvela mnoga dela, od kojih su joj neka i posvećena: “Seasons” za flautu i gudače, “Fragmenti istorije” za flautu i elektroniku Davida Mastikose i “Igra” za solo flautu Dragane Tabak. Učestvovala je sa kamernim triom u sastavu dve flaute i klavir, u projektu „Fifteen minutes of Fame“, gde je premijerno izvela 15 kompozicija svetskih autora.


"BALKAN MADNESS / BH edition" je projekat čiji je začetnik bosanski pijanista Bartolomej Stanković, a ideja da se predstave savremena dela balkanskih autora za klavir. U verziji "BALKAN MADNESS / flute edition", Aleksandra nastavlja tu ideju promocije savremene muzike autora sa prostora BiH i Srbije, te će predstaviti izabrana dela za solo flautu, flautu i elektroniku, flautu i bubanj...

NAZAD