PROGRAM za datum :: 05/07/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 05/07/2016, 20 : 30
Master, film Eduarda Kotinja

Pogled na Rio de Žaneiro kroz Kotinjov izvanredni dokumentarac
Master
Režija: Eduardo Kotinjo
Brazil, 2002
Trajanje: 1h 50min

Utorak, 5. jul, 20:30 časova, KC Grad

Na narednoj stranici „Rečnika filmova na portugalskom jeziku“ prelazimo Atlantik da bismo zakoračili u najzanimljiviji brazilski grad, Rio de Žaneiro. Delo jednog od najznačajnjih brazilskih reditelja dokumentarnih filmova, Eduarda Kotinja (1933-2014), Master dokumentuje jednu posebnu zgradu i njenu socijalnu strukturu kao neobičan portret grada i njegovog čuvenog kvarta Kopakabane, početkom 2000-ih godina.
U ovom ogromnom betonskom zdanju sačinjenom od garsonjera, stanuje oko 500 ljudi u jednoj vrsti zajednice koju nameće arhitektura same zgrade. Neki od njih su pristali da ispričaju svoje priče u formi kratkog intervjua, dozvoljavajući nam da uđemo u njihove domove i živote, nestrpljivi da podele svoja sećanja i nade.
Tačno mesec dana pre otvaranja Letnjih olimpijskih igara 2016. u Riju 5. avgusta, ovaj dokumentarac nam prikazuje grad izvan sunčanih razglednica i otkriva jedno od gradskih lica bez sjaja i šminke. Film je pravo remek-delo Eduarda Kotinja koji je za mnoge majstor brazilskog dokumentarca, autor filmova kao što su Žrtveni jarac („Cabra marcado para morrer“, 1984) ili Scenska igra („Jogo de Cena“, 2007).
U uvodnoj reči kao i u razgovoru nakon filma imaćemo čast da čujemo Zorana i Svetlanu Popović, reditelje, producente, profesore i osnivače „Sedam veličanstvenih“ – prvog Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma u Srbiji.
***
„Rečnik filmova na portugalskom jeziku“ je projekat Centra za portugalski jezik - Instituta Kamoiš u Beogradu. U želji da se sa ljubiteljima filma podeli izbor iz široke panorame portugalske, brazilske i afričke kinematografije, osmišljen je projekat Rečnika filmova baziranog na zajedničkom imenitelju ovih kultura – na portugalskom jeziku.
Izbor od 30 filmova koji potpisuju selektori Žoao Lopeš i Marta Lansa, obuhvata period od Cinema Novo šezdesetih godina prošlog veka do danas, prikazujući jednu realnost koja nije uvek prisutna na bioskopskim repertoarima i festivalima u Srbiji.
U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Studentskim kulturnim centrom, UK Parobrod i KC Grad, projekcije su počekle u aprilu 2015. godine, a nastaviće se tokom 2016. i 2017. godine.

NAZAD