PROGRAM za datum :: 27/07/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 27/07/2016, 19 : 00
Matković i Đukić: SHOULD WE STAY OR SHOULD WE GO?

Predstavljanje spisateljice i novinarke Dijane Matković iz Ljubljane i pesnika Milija Đukića iz Mostara, koje osim pisanja povezuje ideja (možda čak i zadatost) odlaska iz sopstvenog grada, traženje novog života: početi iz početka. Na čitanju ne žele da predstave samo svoje priče, nego žele upoznati i vaše – da li je Beograd taj grad gde bi se moglo ostati? Da li je privremeni spas moguće pronaći u menjanju jedne (bolesne) sredine za drugu? Ili drugačije: Should we stay or should we go?

Dijana Matković (1984, Ljubljana) je književnica, novinarka, urednica. Tokom studija komparativne književnosti je bila kourednica časopisa Izmus, a zatim je osnovala i uređivala Airbeletrinu. Piše za Delo, Dnevnik, Mladinu, Literaturu itd. U 2013. je za vreme demonstracija postavila društveno angažovani portal Građanska odgovornost. Iste godine objavljen je žanrovsko hibridni prvenac U ime Oca. Bavi se književnim prevođenjem s jezika bivše Jugoslavije. Bila je programski vođa Društva slovenskih književnih kritičara i Slovenskih dana knjige. Moderira i organizuje konverzacijski večeri i okrugle stolove o kulturi, društvu i medijima. Uređuje Antologiju tjeskobe – zbirku eseja o tjeskobama, fobijama i strahovima autora iz ex-Yu.

Mili Đukić (1987, Mostar) živio u Adapazaru (Turska) i Sarajevu. Dosadašnji radni vijek posvetio je ugostiteljstvu. U Skandinaviji je neko vrijeme radio kao konobar i građevinski radnik. Objavio je dvije knjige pjesama: 'Sabrana djela iz oduzetog tijela' (Bratstvo duša – 2014.) i 'Zima će ponovo biti teška' (Bratstvo duša – 2015.).

Moderator: Bojan Marković

NAZAD