PROGRAM za datum :: 24/10/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 24/10/2016, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Vavilon

Vavilon proslavlja svoju prvu godišnjicu!! Stoga, posebno nam je zadovoljstvo pozvati vas da se pridružite našem jubilarnom Delikatesnom ponedeljku, degustaciji lepih interkulturnih ukusa naglašenih tonovima "As smooth As". Pored toga, predstavićemo vam naš novi predstojeći program Interkulturalnih kurseva različitih jezika i jezičkih događaja uz konverzacijske radionice i kulturna dešavanja.

Nadamo se da ćemo podeliti prijatno veče sa vama i zajedno uživati okruženi srpskim, francuskim, nemačkim, italijanskim, portugalskim, švedskim i mnogim drugim jezicima!

Vavilon je platforma za kulturne inicijative i kroz blisku saradnju sa institucionalnim partnerima razvijamo različite programe za raznolike ciljne grupe.

Više informacija: www.facebook.com/BabylonBelgrade

NAZAD
 
  Ponedeljak, 24/10/2016, 20 : 00 - 06/11/2016
Niclas Zander - Traces – Keep Away from all the Elements

Traces, projekat osmišljen kao in situ izložba autora Niclasa Zandera, otvara se u ponedeljak 24. oktobra. Niclas Zander je istoričar umetnosti, kustos, umetnički diler ali i umetnik, rođen u Švedskoj 1971. godine. Živi i radi u Beogradu. Traces nije izložba umetničkih dela u konvencionalnom smislu, već umetničko istraživanje površinskihi fizičkih promena u prostorima predodređenim prezentaciji umetnosti. Zander je otpočeo ovo istraživanje ranijom instalacijom pod naslovom the White Cube must die, koja će biti priključena postavci u našoj Velikoj galeriji.

Iz vizure muzejskog radnika, Zander je imao priliku da prati promene unutar umetničkog prostora- muzeja, tokom otvaranja i zatvaranja izložbi tokom godine, promene na zidovima poput tragova prašine, fleka po zidovima i sličnih detalja... Te promene su ujedno i polazna tačka ovog projekta. Međutim ideja obuhvata i publiku kao aktivnog učesnika, zbog toga što publika inače ne može da vidi prazan umetnički prostor sa pomenutim promenama odnosno tragovima između dve izložbe. Da li umetnički prostor bez umetnosti u njemu može biti smatran umetnošću? Ovo pitanje postavio je Iv Klajn 1958. godine svojom izložbom The Void, a Zander ga postavlja 2016. ali iz potpuno drugačije perspektive: dok je Klajn želeo da pokaže da je njegovo ime dovoljni element jedne izložbe, tako ističući da je publicitet iznad sadržaja, Zander ima težnju da istraži kvalitete površinskih promena umetničkog prostora nakon zatvaranja i skidanja jedne izložbe, kao i reakciju publike na te promene. Takođe želi i da mapira reakciju publike kroz njihovo kretanje unutar prostora, kroz tragove obuće i prstiju. Specijalna interaktivna instalacija unutar postavke to i omogućuje. U svojoj esenciji minimalna, ova postavka pokreće neka pitanja imanentno umetničke prirode, koja su prvi put postavljena u periodu kasnog modernizma ali do sada nisu naišla na opšte prihvaćene, definitivne odgovore.
Izložba će biti otvorena do 6. novembra, svakog dana od 14 do 20 časova.

NAZAD