PROGRAM za datum :: 14/11/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 14/11/2016, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - FAF

Spremite se za 22. Festival autorskog filma na Delikatesnom ponedeljku!
Festival autorskog filma (FAF) je tradicionalna gradska manifestacija za ljubitelje filma i publiku koja želi da proširi svoje horizonte i ove godine se održava po 22. put na preko deset bioskopskih lokacija u Beogradu, i to od 25. novembra do 4. decembra.

14. novembra u KC “Grad” pored svojih kuvarskih sposobnosti tim festivala predstaviće publici i program koji je sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Dođite na Delikatesni ponedeljak 14. novembra, sa početkom u 19h i zagrejte se za novo izdanje jednog od najznačajnijij filmskih festivala u Beogradu.
Cena bona je 150 RSD i sav prihod je namenjen  u dobrotvorne svrhe.

NAZAD
 
  Ponedeljak, 14/11/2016, 20 : 00 - 27/11/2016
Petar Delijević - Iza

Svojom izložbom Iza koju otvaramo u ponedeljak 14. novembra od 20 časova, Petar Delijević predstaviće se prvi put u našoj Velikoj galeriji, ali ne i prvi put beogradskoj publici s obzirom da je grupno i samostalno izlagao od 2006. godine. Dva puta se predstavio u galeriji Doma Omladine, 2008. godine digitalnim grafikama,  a 2009. izlagao je fotografije. Poslednji samostalni nastup imao je u Nikšićkoj galeriji A, izlažući svoje crteže, a ovaj medijum odabrao je i za ovu izložbu.

Delijević polazi od crteža malih formata, koji nastaju na dva načina, kao blicevi nesvesnog koji se javljaju u proizvoljnim trenutica pod zatvorenim očnim kapcima, ili se pak postupno razvijaju, ali opet bez svesnog planiranja kompozicije, bez predideje. Ti crteži onda prolaze kroz kompjutersku obradu i postaju digitalne grafike velikih formata, koje plene svojom složenošću čak i tako uveličane. Odlikuju se naglašenom geometrijom i modularnošću, sa osnovnim gradivnim elementom kvadra. Kako navodi istoričarka umetnosti Ljiljana Karadžić: „...kvadar, kao modul, sempl, kroz repeticiju i invenciju istovremeno, postaje konstitutivni element čitavog rada. Koncentrisanim i samozaboravnim crtanjem, u ponavljajućem ritmu iz koga ne izlazi, a koji možda može biti preuzet iz elektronske muzike, ali i mantri ili šamanskih rituala, umjetnik, zadržavajući bazični jezik i purizam, stvara začudne, polifonične forme. Ove forme podsjećaju na složene arhitektonske konstrukcije, nerješive matematičke probleme, simboličke ornamente, kodirane zapise nestalih civilizacija, vizije u transičnim stanjima.

Delijević sam navodi, povodom prethodne samostalne izložbe, da je stvarao uz glasnu elektronsku muziku, koja služi kao katalizator za uspešno beleženje podsvesnih pobuda, rezultirajući u apstraktnim ili apstrahovanim modularnim prizorima. Može se reći da se Delijević oslanja na proces psihičkog automatizma, a da sa druge strane geometrijom i modularnošću pokušava da taj automatizam dešifruje i analizira.

Izložba će biti otvorena do 27. novembra.

NAZAD