PROGRAM za datum :: 13/04/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Četvrtak, 13/04/2017, 18 : 00
Predgovor

Kulturni Centar Grad organizuje prvi razgovor u okviru novog književnog programa „Predgovor“ i to na temu nezavisnog izdavaštva danas u Srbiji. Zajedno sa našim sagovornicima razgovaraćemo na temu problema, izazova i prepreka sa kojima se nezavisne izdavačke kuće suočavaju u kontekstu današnjih institucionalnih kulturnih politika u Srbiji. Naši sagovornici otkriće nam šta ih je motivisalo da zasnuju svoju izdavačku delatnost, kakvi su materijalni uslovi pod kojim se odvija izdavačka književna produkcija danas te kako izdavačke politike oblikuju čitalačko telo u Srbiji. Publika će u toku događaja moći i da se upozna sa samim izdanjima koje će naši sagovornici predstaviti u prostorjima KC Grada.
SAGOVORNICI
Ilija Rajačić (Kovačnica priča)
Vladimir Manigoda (Kontrast izdavaštvo)

Moderator:
Filip Šakan

„Predgovor“ predstavlja novi književni ciklus KC Grada u okviru koga ćemo se baviti savremenom književnom produkcijom, književnom kritikom i interdisciplinarnim pristupom književnosti sa akcentom na različite aspekte književnog dela. Nastojaćemo da kroz različite pristupe osvetlimo mogućnosti čitanja književnih dela, predstavićemo savremenu književnu produkciju i promovisati inovativne prakse čitanja.

NAZAD
 
  Četvrtak, 13/04/2017, 20 : 00
Zlatne stepenice

U maju 2016. godine, MŠ „Živorad Grbić“  pokrenula je festival takmičarskog karaktera  posvećen  ideji promocije najtalentovanijih mladih gudača Srbije i regiona.  Ovaj festival je podstaknut  životnim profesionalnim delovanjem prof. Živorada Grbića, jednog od najistaknutijih violinskih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, čiji je nepresušni entuzijazam, posvećenost muzici i umetnosti značajno pomerio standarde kulturnog života Valjeva. Želja da se festivalom „Zlatne Stepenice“ doprinese unapredjivanju izvodjačkog nivoa učenika i studenata gudačkih instrumenata, produktivnijoj saradnji muzičkih pedagoga  ali i slabljenju vrlo izražene metropolizacije kulture, pored  valjevskih muzičara podstakla je i profesore muzičkih akademija Beograda i Novog Sada da se uključe u realizaciju svojim učešćem u radu žirija. Preko 125 mladih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republke Srpske zazvučalo je u Valjevu u periodu od 27. do 29. maja i svojom muzikom pokazalo da su „Zlatne stepenice“  put kojim se rado korača.

Kada govorimo o „Zlatnim stepenicama“ kao simbolu puta muzičara, punom stalnog emotivnog i  intelektualnog preispitivanja, putu večite provokacije kreativnog impulsa u svesti i putu nepresušnog traženja ličnog izraza u stvarnosti u kojoj rutina i prepuštanje ispraznom svakodnevno vreba,  sa ponosom ističemo ličnost prof. Dejana Mihailovića koji je u Valjevu i valjevskoj muzičkoj školi prepoznao potencijal za pokretanje ovog ambicioznog projekta. Savetima, vizijom ali pre svega uverenjem da se  budnošću duše koja radja stvaralaštvo najlepši život kreira, što je i njegov potpis u ovozemaljskoj stvarnosti, profesor Mihailović je  kreirao identitet valjevskog festivala, žici i struni posvećenom. Kao predsednik žirija prvih „Zlatnih stepenica“ svima koji će  festival kreirati u budućnosti,  ostavio je u nasledje jasan putokaz negovanja najvrednijeg što se kroz muziku radja.

Entuzijazam pokreće ono najsvetlije i najvrednije u čoveku. On je najčešće i najizraženija boja ličnosti umetnika. Boju „Zlatnih stepenica“ kojom se oslikava talenat i hrabrost onih, spremnih  da izgradjuju  lepšu stvarnost, želja da „mali“ ljudi u „malom“ gradu, naprave „veliki“ dogadjaj prošle godine je podržala Ambasada Kraljevine Holandije kao generalni pokrovitelj festivala.

Ovaj koncert oživljava priču prvih „Zlatnih stepenica“ i najavljuje druge , planirane za poslednju nedelju maja 2017. godine. On je muzika  najuspešnijih prošlogodišnjih učesnika i zahvalnica valjevske muzičke škole svima  onima koji su sa nama bili spremni da zakorače u jednu lepšu, muzikalniju stvarnost...

NAZAD