PROGRAM za datum :: 16/04/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 16/04/2017, 19 : 00
Filmovi na putu - Fak Ju Gete

Goethe-Instituti iz Beograda i Sarajeva će tokom 2017. godine po drugi put poslati nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji ili koprodukciji na putovanje po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj filmski karavan nosi naziv „Filmovi na putu”, a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom Nemačkom filmskom nagradom. Program je izuzetno žanrovski raznovrstan, a kreće se od urnebesne komedije „Fak ju Gete”, koji važi za najgledaniji nemački film u sezoni 2013–2014, preko uzbudljive filmske biografije „Država protiv Frica Bauera”, koja pruža uvid u odnos zapadnonemačkog sudstva u prvim poratnim decenijama prema nacističkim zločinima, pa sve do suptilne, ali izuzetno intenzivne drame Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime”, posvećene susretu mlade Nemice sa japanskom staricom u tom japanskom gradu. Veliku pažnju privući će svakako i glumci. Pored velikana, kao što je Burghart Klausner, tu su i mlade nade, poput Jele Hase, dobitnice Nagrade za zvezdu u usponu na Berlinalu 2016, i Paule Ber, koja je na Filmskom festivalu u Veneciji 2016. nagrađena kao najbolja mlada evropska filmska glumica.

„Filmovi na putu” biće prikazani u filmskim klubovima, programskim bioskopima, kulturnim centrima i bibliotekama – na nemačkom jeziku sa srpskim titlovima.

FAK JU GETE
Nemačka 2013., 113 min, u boji
Režija i scenario: Bora Dagtekin
Uloge: Elijas M’Barek, Karoline Herfurt, Katja Riman i dr.
Prevarant Zeki Miler proveo je 13 meseci u zatvoru. Po izlasku na slobodu kreće u potragu za plenom iz svog poslednjeg pljačkaškog pohoda, koji je zakopan ispod sale za  zičko jedne škole. Miler se zapošljava kao domar u toj školi, ali ga tamo ubrzo angažuju kao nastavnika na zameni. Gnjavi se sa problematičnom decom i sa jednom naivnom nastavnicom-pripravnicom. Učenici su mu toliko loši, da ne znaju pravilno da napišu ni „Fuck you Goethe” – pa odatle
i naslov  lma „Fak ju Göhte”. I tako ovaj mladić počinje nastavničku karijeru, o kojoj nikada nije ni sanjao.
Urnebesna komedija „Fak ju Göhte” Bore Dagtekina bila je najgledaniji nemački  lm 2013. godine.

NAZAD