PROGRAM za datum :: 04/09/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 04/09/2017, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - BITEF

Hrana bogova – “Delikatesni ponedeljak” i Bitef Dionizije

Osnovan 1967. godine, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova, Bitef je neprekidno pratio i podržavao najnovije pozorišne tendencije. Već pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti.

Najnovije, 51. izdanje Bitefa održaće se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip, predstavljen i ove godine u jedinstvenom vizuelnom rešenju čiji je autor Milutin Miloševič, iz agencije New Moment New Ideas Company Beograd. U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a sedam predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije. Glavnu tematsku liniju predstavljaju ostvarenja nastala na osnovu velikih epskih tema naše civilizacije, dok će estetsku liniju kreirati predstave dugog trajanja (durational performances).
Jedan od glavnih događaja 51. Bitefa, a izvesno njegov najveći kuriozitet, jeste gostovanje svetskog pozorišnog spektakla „Olimp“ – u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata, u režiji proslavljenog reditelja Jana Fabra. Nakon Berlina, Antverpena, Jerusalima, Tel Aviva, Atine i Pariza Beograd je sledeća velika stanica koja će ekskluzivno u regionu ugostiti, pripremiti I prikazati ovaj jedinstveni i zahtevan svetski pozorišni spektakl. Po mišljenju publike i kritike vodećih svetskih pozorišnih festivala ova predstava promenila je istoriju savremenog pozorišta. Pozorišna javnost mišljenja je da će se istorija teatra računati do i od premijere ove predstave - spektakla u režiji Jan Fabra.

U skladu sa pomenutom predstavom, ali i temom vraćanja epici i narativima Bitef tim kuvaće za svoju publiku delikatese iz Grčke, kako bi se pripremili i skupili snagu za sve ono što nas očekuje u septembru. Miloš Latinović, direktor Bitefa zadužen za glavno jelo, Anđelka Janković, direktorka marketinga biće zadužena za aromatični maslinasti hleb i tradicionalne grčke slatkiše, dok će Jelena Knežević izvršna direktorka, i Slavica Hinić sa timom Bitefa biti zadužene za sveže salate i posluženje gostiju.

HRANA BOGOVA – BITEFOVE DIONIZIJE
• Specofai, pikantno mesno jelo koje odiše svim aromatičnim začinima mediterana.
• Bitefolive hleb, sa grčkim maslinama i maslinovim uljem.
• Bitef (grčka) salata, sa tradicionalnim grčkim začinima, zdrava kao i sama hrana Bogova.
• Lokumades, tradicionalni grčki desert sa medom sa Olimpa.
• Grožđe

Dok budete uživali u hrani i piću bogova imaćete mogućnost da se informišete o svemu što nas očekuje na 51. Bitefu, predstavu, programima ali i da se družite sa umetničkim i produkcionim timom Bitefa u prelepo atmosferi KC GRADA.

Vidimo se na delikatesnom epic tripu 51. Bitefa!

NAZAD
 
  Ponedeljak, 04/09/2017, 20 : 00 - 10/09/2017
Beograd Svetlosti

„Ako je svet ono što jeste, odakle iluzija pojavnosti dolazi?“ - Ž. Bodrijar

Deluju kao odrazi, istovremeno se prožimaju i jedni u drugima ogledaju. U potrazi za istinom neretko ih pokušavamo razdvojiti, ali suština nam izmakne. Jedno bez drugog jednostavno ne opstaju. U univerzumu u kome je najveći deo materije i energije i dalje mističan i nevidjiv - isprepletano, poetski, simbolički, religijski, filozofski, kulturoloski, umetnički, egzaktno, fizički, optički, digitalno, virtualno - svetlost interpretiramo na bezbroj načina kako bi razumeli iluzornu prirodu ili realnost koja se krije iza pojavnosti našega sveta.

Izložbom radova dva istaknuta umetnika, Folrada Kučera i Predraga Caranovića, pod nazivom “ILUZIJE” biće otvorena ovogodišnja nedelja posvećena kulturi svetla - BEOGRAD SVETLOSTI 2017. Nemački umetnik Volrad Kučer, prepoznatljiv po neobičnom umetničkom senzibiltetu i radovima u kojima je ponajvljajući subjekt uzajamna relacija slika i imaginacije, predstaviće se radom “Shining Role Models”. Srpski umetnik Predrag Caranović, majstor iluzije, svetla i tame, izložiće skulpturu “Mrtva priroda”, osmišjenu za ovu izložbu.

Sa kreativne i ujedno, edukativne i naučne strane “SVETLUCANJE”, program posvećen deci i mladima, ove godine će se specijalno baviti eksprimentima sa vizulenim efektima i projekcijama, istraživanjem fenomena perzistencije vida i optičkih iluzija.

Povodom predstojećeg proglašenja MEĐUNARODNOG DANA SVETLOSTI koji je usvojio UNESCO, ove godine poseban fokus Beograda svetlosti je osnivanje organizacionog jezgra Nacionalnog komiteta Srbije za obeležavanje Međunarodnog Dana Svetlosti.

BEOGRAD SVETLOSTI postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza. Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.

 

PROGRAM:

BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – IZLOŽBA “ILUZIJE”
4/9 u 20h, Velika galerija Kulturnog centra GRAD
Izložba traje do 10/9

BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – MEĐUNARODNI DAN SVETLOSTI U SRBIJI – OSNIVANJE NACIONALNOG KOMITETA
6/9 u 17h, Velika galerija Kulturnog centra GRAD

BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – SVETLUCANJE
10/9 U 15h, Kulturni centar GRAD


DOBRODOŠLI!
*Svi programi su besplatni i otvoreni za javnost.

Beograd svetlosti 2017 se realizuje uz podršku Miinistarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Kulturnog Fronta, Forum Ljubljana, Društva simultanih i konferencijskih prevodilaca Srbije.

NAZAD
 
  Ponedeljak, 04/09/2017, 20 : 00 - 10/09/2017
BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – ILUZIJE

Senzibilitetom, izrazom, formom, estetski; Kao kreatori, učesnici, svedoci, poznavaoci, nadzornici, tumači promena i zbivanja u savremenim umetničkim tokovima od polovine prošloga veka, na sebi svojstven način umetnici Folrad Kučer i Predrag Caranović nas u okviru izložbe “Iluzije” vraćaju temi i pitanjima žanrova u umetnosti.

Portret za Folrada Kučera je idealan medij za istraživanje tema identiteta i ljudske individualnosti, koje razvija u novim, iznenađujućim i vremenskim formama ekspresije za ovaj tradicionalni žanr u umetnosti. Njegovi svetlosni portreti‘Shinning Role Models’koriste antičku tehniku anamorfoze igrajući se perspektivom i izobličenjem, dok svetlost kao skulptorski materijal uzima ulogu takozvanih iluzivnih slika misli koje se u materijalnom svetu pojavljuju jedino kao refleksije. Umetnik je prikazao seriju portreta čija su naučna dostignuća bila prekretnica za istoriju struje i razvoj veštačkih izvora svetlosti. Ova galerija portreta služi kao izvanredan spomenik svetlosti posvećen istorijskim likovima čiji rad predstavlja izuzetan doprinos savremenoj nauci i tehnologiji.

Sa druge strane, posvećen da li traganju, izradi ili posvajanju kako predmeta visoke estetske vrednosti, tako i onih običnih svakodnevnih koji u njegovoj interpretaciji, namernim izmeštanjem, odabirima, rasporedima, kombinacijama – asambLažirano dobijaju novu ili drugačiju pozadinu za prisećanje ili čitanje predmetne istorije i semantike, Predrag Caranović koristi priliku da pod nazivom i žanrom ‘Mrtva priroda’ mozda poslednji put predstavi objekat koji je obeležio XX vek. Reminiscencija  na ovaj period koji je skratio noć a produzio dan, uveo u živote ljudi treću smenu i takvim delovanjem u osnovi izmenio jedan od najznačajnijih mitova o smeni dana i noći. Ovo je verovatno poslednja prilika za takvo delovanje, pošto inkadescentne “klasicne sijalice” sa kartom u jednom smeru, sledece godine putuju u istoriju. Zato umetnik ovom radu pridodaje podnaslov “Od Edisona do reciklaze” kao svojevrstan kamen međaš izmedju mita o svetlosti (XX vek) i mita o reciklaži (XXI vek).
 


FOLRAD KUČER (Vollrad Kutscher, 1945.) nemački umetnik, je medijator između tradicije i inovacija.  Realizovao je veliki broj instalacija, performansa i permanentnih svetlosnih instalacija u javnim prostorima. Studije je završio početkom sedamdesetih godina u Visokoj školi umetnosti u Majncu, a zatim je nekoliko godina radio kao slobodni umetnik. Od osamdesetih godina radio je kao pedagog u različitim školama i akademijama u svojoj domovini, dok je takođe bio aktivan kao kustos. Njegovi radovi mogu se naći u mnogim značajnim zbirkama savremene umetnosti. Živi i radi u Frankfurtu.

PREDRAG CARANOVIĆ (1955.) je završio istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1980. Samostalno se edukovao u vajarskim radionicama Lale Subotičkog i Mome Krkovića. Član je ULUSa od 1980. godine i dobitnik više nagrada. Kao viši kustos radio je u Muzeju svaremene umetnosti u Beogradu. Izlagao na brojnim izložbama u zemlji i u inostranstvu. Dela mu se nalaze u više muzeja u zemlji i inostranstvu i privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

NAZAD