PROGRAM za datum :: 06/09/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 06/09/2017, 19 : 00
BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – OSNIVANJE NACIONALNOG KOMITETA SRBIJE ZA PROSLAVU MEĐUNARODNOG DANA SVETLOSTI

Nakon veoma uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija 2015 godine u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja sveta, a među kojima se brojnim aktivnostima i programima istakla i Srbija, UNESCO je zvanično usvojio Međunarodni Dan Svetlosti koji će se obeležavati jednom godišnje

Proglašenjem na 39. sednici Generalne konferencije UNESCO-a od 7. do 22. novembra 2017., prvi Međunarodni Dan Svetlosti održaće se 16. maja 2018. godine.

16. maj je uzet kao godišnjica prvog hirurškog zahvata i operacije izvršene laserom 1960. godine. Laseri su transformisali društvo putem zdravstvene zaštite i interneta, a laserska nauka je međunarodno prepoznata u preko 20 Nobelovih nagrada.

Međutim, Međunarodni Dan Svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci. Svrha Međunarodnog Dana Svetlosti je da obezbedi godišnji fokus na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana sveta kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja. Razuđena tema svetlosti će omogućiti mnogim različitim sektorima društva širom sveta da učestvuju u aktivnostima kako bi se u ovoj sferi podigla svest o nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi.

Kao manifestacija i nedelja posvećena razvoju kulture svetlosti i aktivni učesnik programa Međunarodne godine svetlosti u 2015. godini, BEOGRAD SVETLOSTI 2017 ima tu privilegiju da bude domaćin  svečanog osnivanja Nacionalnog komiteta Srbije za proslavu Međunarodnog Dana Svetlosti

NAZAD